Edirne Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Son yılların süratli büyüyen Türk şirketine ABD’den yaptırım

Son yılların süratli büyüyen Türk şirketine ABD’den yaptırım

SoleKinG SoleKinG -
9 0

Dünya ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ek vergi savaşlarına kilitlenmişken, Washington’dan enteresan bir yaptırım kararı alındı. Biden periyodunda Rusya’ya uygulanan ambargoların yerini, Trump’ın İran yaptırımları almış durumda. Trump idaresi, İran’a yönelik kaçakçılık suçlamasıyla birçok şirkete yaptırım kararı aldı.

Kararı ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio duyururken, bakanlığın resmi sitesinden de detaylara ulaşıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesine nazaran Trump idaresi “İran’ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri için yüz milyonlarca dolarlık yasadışı fon sağlayan” geniş çaplı bir İran petrol kaçakçılığı ağına yönelik kapsamlı yaptırımlar duyuruldu.

Yaklaşık 500 milyon dolarlık kaçakçılık ağı sonucunda yaptırımlar, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli beş şirket, bir Türk petrokimya tedarikçisini, bir İran kargo şirketini ve Tahran’ın yasadışı petrol eserlerini Çin üzere yabancı pazarlara taşıdığı bilinen iki gemiyi maksat alıyor.

Yapılan açıklamada şirketler “İran ismine yaklaşık 500 milyon dolar pahasında kaçak petrokimya ve petrol eseri kaçırarak, sertlik yanlısı rejimin “nükleer programını ilerletmesini ve Hamas, Hizbullah ve Yemen’deki Husi isyancıları da dahil olmak üzere terörist ortaklarını ve vekillerini desteklemesini” sağladı.

15 milyon dolarlık ticaret iddiası

ABD’nin İran yaptırımlarında BAE merkezli Solvent Organics FZE, dünya genelindeki ülkelere 300 milyon dolardan fazla “İran menşeli petrokimya ürünleri” ihraç etti. İkincisi, Alseerah Trading LLC, benzeri formda yaptırım uygulanan mallardan 150 milyon dolardan fazlasını memleketler arası pazarlara taşıdı.

En dikkat çeken üçüncü şirket ise kamuoyunun yakından tanıdığı Türk şirketi Kimpaş. Son devirde TMSF’den aldığı ihalelerle ismini duyuran Kimpaş Kimyevi Hususlar Pazarlama Ticaret ve Sanayi şirketinin yaptırım uygulanan İran petrokimya şirketlerinin ürettiği 15 milyon dolarlık malları ithal ettiği belirtildi.

Naksan’ın şirketlerini TMSF’den almıştı

1982 yılında kimya mühendisi Lütfi Abay tarafından kurulan ve Abay Holding böünyesinde bulunan Kimpaş, 2021 yılına kadar Gebze’deki, Plastik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 6 bin metrekarelik alanda üretim gerçekleştiriyordu.

Toz Polietilen üretimi yapan bu tesisle birlikte Kimpaş’ın asıl işi ise plastik ve kimyasal hammadde ticareti. Hem üretimi hem de ticaretiyle birlikte Kimpaş, 2017 yılında birinci kere Fortune Türkiye listesine girmeyi başardı.

2017 yılında 49 çalışanla 640 milyon liralık ciro yapan Kimpaş, Fortune Türkiye’de 348’inci sıradayken, 2021’de ise cirosunu 3 milyar liraya çalışan sayısını da 63’e çıkardı. Sessiz fakat süratli büyüyen, cirosunu 4 yılda neredeyse 5 kat artıran Abay Ailesi’ne ilişkin Kimpaş, ismini ise TMSF’den aldığı Naksan Plastik ile duyurdu.

FETÖ nedeniyle el konulan Naksan Plastik’in satışına katılan Kimpaş, 1.4 milyar liralık teklifle Naksan Plastik’i satın aldı. Satın almayı da Kimpaş, Kimpack isimli şirketi aracılığıyla yaptı. Bir manada Fortune kayıtlarına nazaran 63 çalışanı olan Kimpaş, 2 bin çalışanı bulunan Naksan Plastik’i bünyesine katmış oldu.

Bir öteki detay ise 6 bin metrekarelik üretim tesisine sahip Kimpaş’ın aldığı Naksan Plastik’in yaklaşık 150 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor olmasıydı. Kimpaş’ın ikinci büyük satın alması ise yeniden TMSF’den ve yeniden Naksan Holding’in şirketi oldu.

TMSF’nin çatısı altında bulunan Naksan Holding’in şirketlerinden biri Royal Halı’yı 121 milyon TL ile alan Kimpaş, bu alımla Royal Halı, Pierre Cardin Halı Atlas Halı, Studio Halı ve Türkiye’nin en değerli branda üreticisi Nakpilsa markalarının sahibi oldu.

Kaynak: Dünya

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir